«Δάσος σημαίνει ζωή»: Δημιουργία ταινίας από τα τμήματα της ΣΤ’ τάξης του 10ου ΔΣ Βέροιας

forest-light-maple-1114896

«Αγαπώ και προστατεύω το δάσος» ήταν ο τίτλος του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αειφόρου ανάπτυξης το οποίο υλοποιήθηκε κατά τη φετινή σχολική χρονιά, 2018-2019, με τα δύο τμήματα της ΣΤ’ τάξης, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.
Το πρόγραμμα, το οποίο συντονίστηκε από τις δύο εκπαιδευτικούς γερμανικών του σχολείου, κα. Βαρσαμοπούλου Ευθαλία και κα Δημητριάδου Χριστίνα, και εμπλουτίστηκε με τη συμβολή της εκπαιδευτικού μουσικής, κα. Ιντσουαΐντσε Νατέλα, είχε ως απώτερο σκοπό την εντατική ενασχόληση των μαθητών με το σύνηθες λυπητερό φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών στη χώρα και γενικότερα την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της προστασίας των δασών.
Διατρέχοντας, σε ένα εισαγωγικό στάδιο, διάφορες φάσεις αναζήτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο, το πρόγραμμα συμπεριέλαβε στη συνέχεια δύο πολύ σημαντικές δράσεις:
 α)την παρουσίαση του προγράμματος «παίδες εν καμίνω» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας, κατά την οποία ενημερώθηκε ολόκληρη η σχολική κοινότητα σχετικά με φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές.
β)τη δράση δεντροφύτευσης στο Άλσος Παπάγου, η οποία υλοποιήθηκε με την έγκριση του κ. Παπαδόπουλου Βασιλείου, Αντιδήμαρχου Καθαριότητας-Ανακύκλωσης-Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, και τη συμβολή του Δασολόγου και Προϊστάμενου του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Γραφείου Δασών, κ. Ιωάννη Σημανίκα, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές για την ιστορία του Άλσους και τα είδη των δέντρων που ευδοκιμούν στο συγκεκριμένο περιβάλλον, όπως και του Δασοφύλακα του Δήμου Βέροιας, κ. Αναστασόπουλο Θωμά, υπό την καθοδήγηση του οποίου οι μαθητές φύτεψαν 12 νεαρά δεντρύλλια – παροχή του Δήμου Βέροιας.
Η περιγραφή του συνολικού προγράμματος είναι διαθέσιμη σε e-book.
Μέσω του προγράμματος οι μαθητές παρήγαγαν ένα οπτικοακουστικό τέχνημα (ταινία) με θεματολογία συναφή με το πρόγραμμα, αξιοποιώντας παράλληλα ψηφιακό αρχειακό υλικό της ΕΡΤ, με στόχο τη μύηση της σχολικής κοινότητας και της κοινωνίας όλης στο ευαίσθητο θέμα της διατήρησης των δασών στον δήμο μας και στη χώρα ολόκληρη. Τίτλος ταινίας: «Δάσος σημαίνει ζωή»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...