«Από το χθες στο σήμερα, βοηθός μου η Παράδοση»

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων «Από το χθες στο σήμερα, βοηθός μου η Παράδοση», οι μαθητές της Ε΄τάξης έφεραν εδέσματα με παραδοσιακές συνταγές. Οι γονείς τους με πολλή χαρά έφτιαξαν διάφορα γλυκά, μεταξύ αυτών, ροξάκια και σιμιγδαλένιο χαλβά, τα οποία γεύτηκαν οι μαθητές.

Οι συνταγές από τα δύο αυτά γλυκά είναι οι ακόλουθες:

 Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά:

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • λίγη κανέλα

Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό

Εκτέλεση:

Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με μία ξύλινη κουτάλα. Προσέχουμε να μην καεί το σιμιγδάλι. Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιρόπι και το βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί. Το ανακατεύουμε και μετά το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά. Βάζουμε το χαλβά σε μεγάλη φόρμα και ξεφορμάρουμε σε μία πιατέλα. Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Καλή όρεξη!

 

Ρoξάκια

Υλικά (για 55 κομμάτια):

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό αραιωμένο
  • ½ ποτήρι του νερού σπορέλαιο
  • 1 αυγό
  • 1 φακ. ξερή μαγιά
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • ½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας κακάο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη

Για το σιρόπι:

  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 2 νεροπότηρα νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Χυμός από ένα λεμόνι και τη στυμμένη λεμονόκουπα
  • 1 βανίλια
  • 3 κουτ. σούπας γλυκόζη

Εκτέλεση:

Σε μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, διαλύουμε τη μαγιά μέσα σε χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε στο λάδι, στη συνέχεια χτυπάμε ελαφρά το αυγό, το προσθέτουμε και αυτό και τέλος το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Μέσα στο αλεύρι έχουμε ρίξει τη βανίλια, το αλάτι, το μπέικιν, τα έχουμε ανακατέψει και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά αλεύρι και να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε πετύχει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Παίρνουμε το 1/3 της ζύμης και ρίχνουμε την κανέλα, το κακάο και ζυμώνουμε, ώστε να ενσωματωθούν πολύ καλά τα υλικά. Στρώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε το φύλλο σε παραλληλόγραμμο σχήμα και τη σκούρα ζύμη την πλάθουμε σε 3 μπαστούνια στο ίδιο μέγεθος με την άσπρη ζύμη. Ακουμπάμε στην άκρη της άσπρης ζύμης το κορδόνι, το τυλίγουμε σε ρολό 2 φορές και με κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε (κόβουμε τη ζύμη από το ρολό). Τώρα με το μαχαίρι κόβουμε μικρά ρολάκια στο μέγεθος ενός δακτύλου, τα βάζουμε στο ταψί και με την παλάμη μας τα πιέζουμε ελαφρά να απλώσουν λίγο? Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς, στον αέρα, για ½ περίπου ώρα και εφόσον έχουν πάρει χρώμα.

Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα να βράσουν γύρω στα 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και αφού έχουν ψηθεί τα ρoξάκια, όπως είναι ζεστά και ζεστό το σιρόπι, τα ρίχνουμε στο σιρόπι και τα σιροπιάζουμε μέχρι να δούμε ότι έχουν ρουφήξει το ανάλογο σιρόπι. Μέχρι να τα σιροπιάσουμε, τα υπόλοιπα τα κρατάμε ζεστά στο φούρνο, μέχρι να έρθει η ώρα τους να σιροπιαστούν.

Καλή όρεξη!

[flgallery id=92 /]

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...